perjantai 8. kesäkuuta 2012

USS Liberty in Memorial - 45 vuotta Siinain rannikon verilöylystä

USS Liberty in Memorial - 45 vuotta Siinain rannikon verilöylystä

USS Libertyn Veteraanien Yhdistyksen muistolaatta iskussa kuolleille 34 miehelle. Laatta on asetettu  näytille museolaivana toimivaan USS Lexingtoniin.

45 vuotta sitten, 8.6.1967 amerikkalainen laivaston tiedustelualus USS Liberty oli suorittamassa viestitiedustelua Siinain rannikolla, kansainvälisillä vesillä. Tuolloin käynnissä oli myös "Kuuden päivän sota", jolloin Israel oli hyökännyt naapurivaltioihinsa Egyptiin, Jordaniaan ja Syyriaan. Yhdysvallat olivat julistautuneet sodassa puolueettomaksi, vaikkakin heidän sympatiansa olivat Israelin puolella.

Varhain aamulla Israelin ilmavoimien (IAF) koneet suorittivat lentoja USS Libertyn ylitse, osa koneista jopa niin läheltä että miehet laivalla saattoivat nähdä lentäjien kasvat ja vilkuttaa näille "ystävillee". Alus oli tuolloin ankkuroitunut 20 km. päähän Egyptin rannikosta, kansainvälisille vesille ja oli selkeästi tunnistettavissa amerikkalaiseksi alukseksi. 

USS Liberty ilmakuvassa vuonna 1966.

Kahden aikaan iltapäivällä Israelin  lentokoneet palasivat ja aloittivat hyökkäyksen puolustuskyvytöntä alusta vastaan tykein ohjuksin ja pommein. Ammusvaransa tyhjennettyään vielä kaksi konetta pommitti alusta napalmilla. Ja jotta inferno olisi täydellinen, vielä kaksi Israelin torpedovenettä ampuivat neljä torpedoa Libertyä kohti, joista yksi osui surmaten 25 miehistön jäsentä. Juutalais-armeijan hyökkäyksen uhriluku oli kokonaisuudessaan 33 yhdysvaltojen sotilasta ja yksi siviilityöntekijä. Haavoittuneita oli 171 henkeä.

USS Liberty 17 tuntia hyökkäyksen jälkeen.


Kun amerikkalaiset saivat tiedon hyökkäyksestä, paikalle lähetettiin kahdeksan hävittäjää. Kuitenkin kun selvisi iskun takana olevan Israel eikä Egypti, hävittäjät kutsuttiin takaisin, tiettävästi presidentti Lyndon B. Johnsonin käskystä. Syynä tähän se ettei Yhdysvallat vain "nolaisi" Israelilaisia liittolaisiaan.

Seuraavana päivänä Israel pyysi iskua anteeksi ja maksoi Yhdysvalloille 13 miljoonan dollarin korvaukset. Tosin kun mietimme että USA tukee Israelia useilla miljardeilla dollareilla vuodessa, olivat nämäkin rahat peräisin USA:n omasta taskusta. Israel ei koskaan osallistunut iskun viralliseen tutkintaan. Omissa tutkimuksissaan he ilmoittivat iskun vahingoksi.

Erään teorian mukaan Israelin oli tarkoitus lavastaa isku Egyptin tekemäksi, jotta Yhdysvallat saataisiin mukaan sotaan. Tämä saattoi olla hyvinkin mahdollista, kun muistelemma vuoden 1945 Lavon-juttua, jolloin Israelin tiedustelun agentit pommittivat britti - ja amerikkalaiskohteita lavastaen syyllisiksi Muslimiveljeskunta nimisen järjestön. Israelin agentit jäivät tosin tästä sabotaasista kiinni ja juoni epäonnistui, mutta länsi tuntuu siltikin olevan Israelin puolella. Edellä mainitut agentit palkittiin vuonna 2005 osallisuudestaan kyseiseen operaation.



USS Liberty In Memorial:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti