perjantai 6. syyskuuta 2013

Führerin viimeinen henkivartija

Rochus Misch
29.7.1917-5.9.2013


"Historia on historiaa, niin asiat olivat eikä kenenkään pitäisi valehdella siitä"

5.9.2013 viimeiseen iltahuutoon lähtenyt Rochus Misch oli viimeinen selviytyjä Adolf Hitlerin bunkkerista. Hän liittyi Waffen-SS:n 1937. Hän haavoittui rintamalla Puolassa 1939, jolloin hänet siirrettiin Führerin henkivartiokaartiin. Hänet palkittiin myös II luokan rautaristilla. Viiden vuoden ajan hän toimi Hitlerin henkivartiana, minne tahansa Führer menikin. Misch tunnettiin siitä että hän kutsui Führeria "pomoksi".

"Kuka tahansa halusi nähdä Hitlerin, vaikka se olisi ollut Göbbels tai Göring tai kuka tahansa, hänen piti päästä minun ohitseni. Kuka tahansa soitti, minä vastasin."

Misch hoiti velvollisuutensa myös Berliinin piirityksen aikana Führerbunkerissa. Hän jäi vielä senkin jälkeen, kun Hitler oli vapauttanut henkivartiansa tehtävistään. Hän oli yksi niistä joka saattoi Führerin viimeiselle matkalle. 

Sodan jälkeen Misch jäi puna-armeijan vangiksi ja vietti yhdeksän vuotta. Kiduttamalla bolsevikit yrittivät saada häneltä tietoa Hitlerin kohtalosta, mutta Misch ei taipunut. Vapauduttuaan hän palasi asumaan Berliiniin. Misch oli yksi niistä joka vastusti Hitlerin bunkkerin purkamista, vedoton siihen että se oli tärkeä osa maailmanhistoriaa. Vuonna 2008 hän julkaisi muistelmansa nimellä Der letzte Zeuge. Koskaan Misch ei katunut tekojaan tai tuominnut johtajansa tai III Valtakunnan tekoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti