tiistai 12. helmikuuta 2013

Day of Honour - Budabestin Läpimurtoyrityksestä 68 vuotta


11.2.2013 tuli kuluneeksi 68 vuotta yöstä, jolloin Puna-armeijan piirittämät Saksalaiset ja Unkarilaiset sotajoukot yrittivät öistä läpimurtoa piirityksestä, tukenaan useita Budapestilaisia siviilejä. Läpimurtoa johtivat monissa taisteluissa karaistunut I Maailmansodan veteraani ja IX Waffen-SS vuoristojoukkoja johtanut saksalainen SS-Obengruppenführer Karl Preffer-Wildenbruch ja unkarilainen kenraalieversti ja joukkojen johtaja Ivan Hindy, I Maailmansodan konkareita hänkin. Ennen läpimurtoa Waffen-SS miehet ja unkarilaiset oli pitänyt asemiaan kolmen kuukauden ajan 100 000 päistä kommunistilaumaa vastaan. Saksalaisten ja unkarilaisten lisäksi Budapestin Linnakukkulaa puolustaneiden SS-miesten joukossa oli myös vapaaehtoisia Ranskasta, Slovakiasta, Romaniasta, Suomesta, Tanskasta, Ruotsista ja Espanjasta. Vesi, ammukset, lääkkeet ja ruoka alkoivat olla loppu. Ja kun vielä 11. päivän aamuna Budapestin tärkein puolustusasema, Gellertin kukkula, jäi puna-armeijan lihamyllyn armoille kuuden viikon armottoman taistelun jälkeen, SS-joukkojen komentaja Preffer-Wildenbruch taivutteli Hindyn yrittämään viimeistä epätoivoista läpimurtoa ulos kaupungista.
 

SS-Obergruppenführer Karl Preffer-Wildenbruch ja Everstikenraali Ivan Hindy

Läpimurtojoukot, noin 75 000 miestä, jokaisella vain muutamia patruunoita ja muita A-tarvikkeita lähtivät liikkeellä yöllä saarretulta linnamäeltä. Joukossa oli niin SS-miehiä, unkarilaisia sotilaita sekä unkarilaisen Nuoliristipuolueen joukkoja. He lähtivät liikkeelle kolmessa aallossa, tarkoituksenaan käyttää yön sumua suojanaan. Jokaisen aallon mukana oli noin 1000 siviiliä, kokonaisia perheitä, etenemässä jään, lumen ja pimeyden läpi.

Nuoliristi-puolueen miehiä valmiina taisteluun Budapestin puolesta 1945.

 Ensimmäinen aalto onnistui yllättämään pimeyden ja sumun turvin Szell Kalman aukiolla asemissa olleet puna-armeijan sotilaat, ja moni tästä aallosta selvisikin ulos piirityksestä. Toinen ja kolmas aalto eivät olleett yhtä onnekkaita. Ensimmäisen aallon läpimurrosta havahtunut punikkien tykistö moukaroi aukiota, kuolettavin tuloksin.

Unkarilaisia ja saksalaisia sotilaita. 
Seuraavien päivien aikana käytiin yksi sodan verisimmistä taisteluista: 60 000 läpimurtoa yrittäneistä sotilaista kaatui ja 7000 jäi vangiksi ja vietiin vankileirille Siperiaan, häidän joukossaan myös Karl Preffer-Wildenbruch ja Ivan Hindy. Heistä Hindy teloitettiin vankileirillä vuotta myöhemmin. Vain murto-osa näistä vangituista sankareista pääsi vuosia myöhemmin palaamaan kotimaahansa.

Raskaista tappioista huolimatta reilut 5000 ihmistä pääsi läpi saarrosta jatkaen matkaansa kohti Wieniä ja Saksan puolustuslinjoja. Selviytyneiden joukossa oli noin 700 saksalaista.

Kaikki kunnia näille sankareille, jotka antoivat henkensä pidätelläkseen viimeiseen asti idän Stalinen raiskaavia laumoja. 
                   


Ich hatt' einen Kameraden,
Einen bessern findst du nit.
Die Trommel schlug zum Streite,
Er ging an meiner Seite
In gleichem Schritt und Tritt.

Eine Kugel kam geflogen:
Gilt’s mir oder gilt es dir?
Sie hat ihn weggerissen,
Er liegt zu meinen Füßen
Als wär's ein Stück von mir.

Will mir die Hand noch reichen,
Derweil ich eben lad'.
"Kann dir die Hand nicht geben,
Bleib du im ew'gen Leben
Mein guter Kamerad!"

Oli aseveikko mulla
oli parhain, urhokkain.
Sotatorvet kutsui meitä
ja hän astui taiston teitä.
Samaan tahtiin rinnallain!
Tuli lentäin luoti tuima,
onko vuoro mun vai sun?
Sinut kaatoi surman luoti,
sydän vertas maahan vuoti.
Kuin rinnasta ois se mun!
Yhä tarjoot mulle kättäs,
johon taannoin tartuin mä.
Puristaa sitä en voi joskaan,
olemasta et lakkaa koskaan!
Sinä parhain ystäväin!
Kaksi päivää myöhemmin, 13.2. loput Budapestin puolustajista joutuivat antautumaan ylivoiman edessä. Puna-armeijan jäljiltä kaupungista oli tuhottu 80%, siviileitä oli kuollut 40 000. Puna-armeijan ottaessa kaupungin hallintaansa joukkoraiskauksista tuli arkea. Kanttäsairaaloista löytyneet haavoittuneet ja lääkärit teloitettiin välittömästi. 

Miehitys tuli jatkumaan aina 1990-luvulle asti.
Budapest 1945 taistelujen jälkeen.
Budabest 1956
Vuosittain Unkarin kansanmieliset järjestöt ovat järjestäneet muistomarssin Budapestin sankarien muistoksi. Marsseille on osallistunut suurin joukoin tovereita myös muista Europan maista (mm. Suomen Vastarintaliikkeen Edustajat olivat mukana 2012) Tänä vuonna marssi on pidetty 9.2.



 Tässä artikkelissa käsittelin lähinnä Budapestin läpimurtoyritystä. Enemmän tietoa Budapestin taisteluista kokonaisuudessaan sekä tärkeistä henkilöistä niihin liittyen löytyy täältä:
http://www.stormfront.org/forum/t438389/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti